In welk sprookjesbos woont het college?

Tijdens de raadsvergadering van 27 november beantwoordde wethouder Mark Eijbaard (PvdA) vragen van de VVD en Lijst Schouten over de geplande uitbreiding van de opvang van Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV’s) en woningbouw op het voormalige KMar-terrein in het Borrebos. Zoals te verwachten, bleef de wethouder voornamelijk binnen de lijnen van een procedurele toelichting.

De wethouder benadrukte dat het college van burgemeester en wethouders op basis van de Omgevingswet bevoegd is om een tijdelijke omgevingsvergunning te verlenen voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit. Deze procedure zal ook worden gevolgd in de uitvoering van de overeenkomst tussen de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), waarin is vastgelegd dat gedurende een periode van tien jaar 175 asielzoekers worden opgevangen op het voormalige KMar-terrein.

Tot zover was er niets nieuws onder de zon. Opvallender was echter het antwoord van de wethouder op de vraag van VVD-raadslid Jelle Jonkers, die wilde weten hoe het plan voor woningbouw zich verhoudt tot de uitspraak van de Raad van State over de door MBEG tot ‘Alexanderkwartier’ hernoemde locatie in het Borrebos. Hierop liet de wethouder weten dat de Raad van State in haar uitspraak uitvoerig is ingegaan op de mogelijkheid daar wél woningen te kunnen bouwen. De letterlijk geciteerde wethouder:

“De Raad van State is in haar uitspraak uitvoerig ingegaan op de mogelijkheid daar wél woningen te kunnen bouwen. Daarbij is het goed te vermelden dat, het feit dat we nu teruggaan in eigenlijk het plangebied, niet meer gaan bouwen in het Borrebos, we daarmee ook vallen in een andere regeling, en daarbij nu alleen voor de rood-voor-rood-regeling gaat, en niet meer gaan bouwen in wat heet een NNN-gebied, en daarmee ook andere regelingen wegvallen. Dus dat maakt de situatie anders dan dat het was ten tijde van het bestemmingsplan. Dus daarmee staat het ook niet lijnrecht tegenover de uitspraak, maar hebben we ook in dit traject al heel erg goed gekeken naar wat zijn nou de implicaties van die uitspraak van de Raad van State.”

Los van het feit dat de Raad van State het woningbouwprogramma volledig van tafel heeft geveegd, wordt in de uitspraak en/of het persbericht nergens uitvoerig ingegaan op de mogelijkheid om wél in het Borrebos te bouwen. Je zou toch verwachten dat iemand de wethouder zou vragen uit welk sprookjesboek hij zijn onsamenhangende verhaal heeft getoverd: dat het voormalige KMar-terrein niet meer in het Borrebos ligt en geen deel meer uitmaakt van het Natuurnetwerk Nederland. Maar nee, de voltallige raad liet deze opmerkelijke bewering zonder een woord van kritiek passeren.

Voor Behoud het Borrebos is de kous daarmee niet af. Middels een beroep op de Wet open overheid is het college vandaag verzocht om toezending van alle relevante documenten met betrekking tot de opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) en andere asielzoekers op het voormalige KMar-terrein in het Borrebos. Wij houden u op de hoogte.

Zie ook: Het Borrebos verdient bescherming, geen uitverkoop