(Dit bericht is ook gestuurd naar de Baarnsche Courant)
Naar aanleiding van een persbericht van 9 november, waarin de gemeente Baarn aankondigde dat vanaf maandag 11 november, naast de reeds aanwezige 90 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s), ook 62 nareizigers zouden worden opgevangen op het voormalige KMar-terrein in het Borrebos, bleef het wachten op het officiële besluit van het college van burgemeester en wethouders om het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) toestemming te geven de opvangcapaciteit op deze locatie uit te breiden. Tijdens het collegeberaad van 12 november is dit besluit bekrachtigd.
Ondanks dat het persbericht dat de gemeente op vrijdag 9 november verstuurde hierover geen duidelijkheid bood, blijkt de uitbreiding tot 31 december 2024 van tijdelijke aard te zijn. De locatie bevindt zich in het Borrebos, een beschermd natuurgebied dat deel uitmaakt van het Natuurnetwerk Nederland. Momenteel zijn het COA en de MeyerBergman Erfgoed Groep in onderhandeling over de permanente opvang van minimaal 152 asielzoekers op deze locatie per 1 januari 2025. Hoewel wij ons tot nu toe niet hebben verzet tegen de tijdelijke opvang van 50 AMV’s in 2022 en later 90 AMV’s in 2023, willen wij duidelijk stellen dat, indien wordt besloten tot langdurige of permanente opvang van 152 personen na 2024, wij zonder aarzeling juridische stappen zullen ondernemen.
Langdurige intensieve bewoning van de locatie leidt ons inziens onvermijdelijk tot een te grote mate van verstedelijking, die niet alleen strijdig is met de natuurbelangen in dit bosgebied, maar ook met de Provinciale Omgevingsverordening. Eerder hebben wij het aan de Molenweg gelegen voormalige ziekenhuis Maarschalksbos als alternatieve opvanglocatie voorgesteld, een plek die veel geschikter is vanwege de nabijheid van voorzieningen binnen de bebouwde kom. Helaas heeft de gemeente deze optie niet serieus overwogen.
Het mag zo zijn dat zowel de gemeente als de provincie verheugd zijn over het draagvlak bij de Baarnse bevolking voor de opvang van asielzoekers. Maar hoe gemakkelijk is het om deze opvang te faciliteren op een natuurlocatie, ver weg van de Baarnse achtertuinen? Zou het niet in overweging nemen van de alternatieve locatie Maarschalksbos hier iets mee te maken hebben? De vraag stellen is haar beantwoorden…
Behoud het Borrebos heeft zich eerder stilgehouden bij de tijdelijke bewoning van eerst 50 en later 90 AMV’s, een bewuste keuze om niet bij te dragen aan negatieve sentimenten rondom de opvang van asielzoekers. Echter, bij een besluit tot een langdurige of permanente vestiging van een AZC op het voormalige KMar-terrein, zien wij ons genoodzaakt juridische stappen te ondernemen ter bescherming van de natuurwaarden in en rond het Borrebos.
Kees Koudstaal