Toen in januari 2024 de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een dikke streep zette door het Bestemmingsplan Landgoed Paleis Soestdijk kwam als vanzelf het huidige coalitieakkoord in beeld. Daarin is immers de afspraak vastgelegd dat de fracties van PvdA en GroenLinks, die beide met de BOP in februari 2022 het bestemmingsplan afwezen, de vrije hand krijgen bij de verdere besluitvorming over het landgoed.
Jammer genoeg pakt dit in de praktijk niet in het voordeel van de natuur uit. Sterker nog, de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) vindt ook in het huidige college van burgemeester en wethouders een gewillige partner. Dat alle hoogdravende toekomstplannen voor het landgoed in de ijskast zijn gezet door de paleiseigenaar laat ook de gemeenteraad koud. Dat het landgoed Paleis Soestdijk straks in grote lijnen overeenkomt met het in de jaren zeventig van de vorige eeuw door Simpelpret gepresenteerde plan zal ook daar in goede aarde vallen, want de raad is niet vies van reuring in de Baarnse buitengebieden.
Als we de Baarnsche Courant mogen geloven heeft de huidige verantwoordelijk wethouder Mark Eijbaard (PvdA) de rol van voormalig VVD-wethouder Jansma overgenomen en is híj inmiddels kind aan huis bij het echtpaar Ton en Maya Meijer-Bergmans. Dat de MBEG ook met dit college twee handen op één buik weet, kan ook worden opgemaakt uit de informatiebrief die de vakantievierende leden van de gemeenteraad eerder deze maand kregen toegestuurd. Daarin laat het college de raadsleden weten dat als gevolg van de uitspraak van de Raad van State woningbouw op en naast het voormalige marechausseeterrein niet meer mogelijk is, maar dat dit alleen van toepassing is voor het gedeelte dat buiten het marechausseeterrein valt. Het college licht dit onvoorstelbaar knullig als volgt toe: “In het ‘landelijk gebied’ is verstedelijking verboden. Het
marechausseeterrein bevindt zich in dit gebied. Toch zijn er twee regels die woningbouw mogelijk maken. Ten eerste kan een perceel met een stedelijke functie een andere stedelijke functie krijgen. Ten tweede is er een uitzondering voor bebouwing die economische dragers creëert voor het behoud, herstel of versterking van de cultuurhistorische waarde van de Historische buitenplaatszone of het Militair erfgoed, mits deze kleinschalig is en zorgvuldig in de omgeving wordt ingepast.”
De ervaring leert dat het overgrote deel van de gemeenteraad dit soort kulverhalen over Paleis Soestdijk gewoonlijk slikt als zoete koek. Voor Behoud het Borrebos pakken ze meestal anders uit. De stichting wordt er alleen maar door gesterkt in haar strijd voor de flora en fauna op en rond het binnen het Natuurnetwerk Nederland gelegen landgoed. De stichting zal zich dan ook door de inzet van alle haar ten dienste staande juridische middelen verzetten tegen het beschikbaar stellen van het voormalige kazerneterrein als melkkoe voor de MBEG. Leest u in dit verband vooral ook: