Oog bewijst paleiseigenaresse lippendienst

Zondagavond 20 februari 2022 besteedde het Radio1-programma Met het Oog op Morgen (NPO) aandacht aan Paleis Soestdijk. In de uitzending babbelden presentatrice Mieke van Weij en paleiseigenaresse Maya Meijer-Bergmans over het plan Made by Holland waarmee de MeyerBergman Erfgoed Groep in 2017 het Landgoed Paleis Soestdijk voor een habbekrats in bezit kreeg. Dat de realisering van dit plan negatief uit gaat pakken voor de op en rond het landgoed voorkomende flora en fauna daar spraken de dames niet over tijdens hun theekransje op de late zondagavond. Neen, in hun onderonsje kreeg de paleiseigenaresse alle ruimte te spreken over de educatieve activiteiten die met het oog op voedsel, energie en water zullen worden georganiseerd op het landgoed. Geen woord over de eerder uitgesloten nieuwbouw van een omvangrijk hotel aan de rand van het Baarnse Bos. Ook de bouw van een groot auditorium/theater in de paleistuin bleef onbesproken. Het grote aantal bezoekers dat af zal komen op de grote en kleine evenementen die vrijwel dagelijks zullen plaatsvinden op het landgoed dan? Ook volstrekt genegeerd! Mevrouw Meijer-Bergmans kreeg daarentegen wel alle ruimte om de bouw van een woonwijk met 98 appartementen in het Borrebos af te kunnen doen als een ‘woningbouwprogrammaatje’ voor een ‘stukje bos’…

Met het oog op al aangekondigde beroepsprocedures bij de Raad van State had de interviewster nog een warm hart over voor onder de riem van mevrouw Meijer-Bergmans: “Misschien valt het nog mee, misschien dat Behoud het Borrebos en de Parel van Baarn denken, nou ja, dit eis misschien toch de best mogelijke oplossing, laten we dat niet vergeten, dat ze tot inkeer komen.” Hoe bestaat het, zonder hoor en wederhoor zo’n woord van troost in een journalistiek programma als Met het Oog op Morgen!?

Voorlopige voorziening

Nog maar een keertje dan, zodra het Bestemmingsplan Landgoed Paleis Soestdijk vatbaar is voor een beroepsprocedure bij de Raad van State zal Behoud het Borrebos die in gang zetten. En vol vertrouwen in een goede afloop Mieke van der Weij, want uit een in opdracht van de stichting uitgevoerde ecologische contra-expertise komt zonneklaar naar voren, dat de plannen van de projectontwikkelaar uiterst negatief zullen uitpakken voor de natuur op het binnen het Natuurnetwerk Nederland gelegen landgoed. Om te voorkomen dat er zich in afwachting van een definitieve uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak onomkeerbare ontwikkelingen zullen voordoen op het landgoed, zal er vanzelfsprekend gestart worden met het aanvragen van een voorlopige voorziening bij de Raad van State.

Kees Koudstaal

Heeft u Met het Oog op Morgen gemist? Luister dan via deze link alsnog naar de aan Maya Meijer-Bergmans bewezen lippendienst.