GPD-Interview met Frans Bromet

In een aantal bij de GPD aangesloten regionale dagbladen is vandaag (15/10/’22) een groot interview te lezen met documentairemaker Frans Bromet. Aanleiding vormt zijn documentaire ‘Het nieuwe Soestdijk’ die donderdagavond 20 oktober 2022 wordt uitgezonden door de EO op Ned 2.

Bij de informatie die in het interview wordt prijsgegeven kan een aantal vraagtekens worden geplaatst. Zo kan de vertraging waar de eigenaar van het Landgoed Paleis Soestdijk, de MeyerBergman Erfgoed Groep, tegenaan loopt geheel en al op diens eigen conto worden bijgeschreven. Los van het feit dat het landgoed nooit in zijn bezit had mogen komen, vragen de plannen immers zoveel van de natuur dat het een doodzonde zou zijn als ze tot uitvoering zouden worden gebracht. Laat daarbij een ding helder zijn: De strijd die Behoud het Borrebos voert tegen de landgoedplannen komt louter voort uit zorg voor de natuur!

Het Landgoed Paleis Soestdijk was eeuwenlang een rustgebied. De geplande ontwikkeling van een woonwijk met 98 woningen in het Borrebos, de komst van een grote hotelvoorziening aan de rand van het Baarnse Bos, de bouw van een groot auditorium in het paleispark en de transformatie naar een evenemententerrein is alles bij elkaar genomen funest voor de op het binnen het Natuurnetwerk Nederland gelegen landgoed voorkomende flora en fauna.

Bij de Raad van State hebben elf partijen een bezwaarschrift ingediend tegen het plan Made by Holland van de MeyerBergman Erfgoed Groep. Naar verwachting komt het bestuursrechtelijke college begin volgend jaar tot een uitspraak.