Bromets ‘Het nieuwe Soestdijk’

Zondagavond 25 september 2022 beleefde de documentaire ‘Het nieuwe Soestdijk’ van Frans Bromet zijn première tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. In de 90 minuten durende film volgt Bromet op onovertroffen wijze de weg die het plan ‘Made by Holland’ van de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) aflegde van begin 2019 tot aan de vaststelling van het bestemmingsplan door de Baarnse gemeenteraad in februari 2022. 

De aanbestedingsprocedure, die tussen 2014 en 2017 plaatsvond en leidde tot het afstoten van het Landgoed Paleis Soestdijk, komt niet aan bod in de documentaire. Daarmee vertelt de ’Het nieuwe Soestdijk’ niet het hele verhaal. Zo wordt bijvoorbeeld geen aandacht geschonken aan het feit dat een afgevaardigde van de MBEG deel uitmaakte van de Ronde Tafel die onder leiding van VVD-coryfee Sybilla Dekker in 2015 de voorwaarden vaststelde waaronder de rijksoverheid Paleis Soestdijk van de hand kon doen. Over hoe de door iedereen verzwegen verkoopfarce in elkaar stak leest u op: Reconstructie van een paleisverkoop.

Voor RTV Utrecht schreef verslaggever Joost Danvers een achtergrondverhaal over ‘Het nieuwe Soestdijk’. Hij sprak met Frans Bromet, Maya Meijer-Bergmans en Kees Koudstaal. Door onderstaande afbeelding aan te klikken komt Danvers’ relaas in beeld.

Nog geen gelopen race

Voor de MBEG is de uitvoering van het plan ’Made by Holland’ nog geen gelopen race. Bij de Raad van State (RvS) zijn immers elf bezwaarschriften ingediend. Aan het hoogste bestuursrechtelijke college van ons land wordt niet alleen gevraagd een oordeel te vellen over de bouw van een woonwijk in het Borrebos. Ook de komst van een ingeplande grote hotelvoorziening aan de rand van het beschermde Baarnse Bos en het organiseren van grootschalige evenementen in de voortuin en het park van het paleis maken deel uit van de bezwaarprocedure. Momenteel spreken in opdracht van de RvS onderzoekers van de Stichting advisering bestuursrechtspraak met de indieners van de bezwaarschriften. Naar verwachting zal de RvS in de loop van volgend jaar een oordeel vellen over het bestemmingsplan Landgoed Paleis Soestdijk. Met de andere bezwaarmakers kijkt Behoud het Borrebos daar belangstellend naar uit…

Trailer ‘Het nieuwe Soestdijk’