Protocol niet meer dan gebakken lucht

Op 8 oktober reageerde het Baarnse college van burgemeester en wethouders op onze vraag van 2 oktober 2024 over het niet nakomen van een protocol over het langdurig gebruik van het voormalige Marechausseeterrein in het Borrebos als asielzoekerscentrum (AZC). In het protocol, opgesteld door de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), waarbij ook de provincie Utrecht en de gemeente Baarn betrokken waren, was vastgelegd dat als er op 30 september geen akkoord zou zijn bereikt tussen de MBEG en het COA, het kazerneterrein uiterlijk op 31 december 2024 ontruimd moest worden.

Het college laat weten dat er op 30 september inderdaad nog geen overeenstemming was, maar dat de gesprekken tussen het COA en de MBEG nog gaande zijn. Het college is optimistisch en verwacht dat beide partijen alsnog tot een oplossing komen. Wat betreft het passeren van de oorspronkelijke deadline van 30 september, meldt het college dat mondeling is overeengekomen dat deze termijn overschreden mag worden.

Behoud het Borrebos ziet dit als wederom een bewijs dat het gemeentebestuur er alles aan gelegen is om de MBEG te vriend te houden. Door zo lichtvaardig om te gaan met een door alle partijen, inclusief de overheid, ondertekend protocol – waarvan verwacht mag worden dat het leidend is voor verdere stappen in het proces – ondermijnt het bestuur het vertrouwen in de betrouwbaarheid van de overheid. Een betrouwbare overheid hoort te staan voor consistentie, transparantie en het nakomen van afspraken. Wanneer de overheid zich niet houdt aan de overeengekomen termijnen en verplichtingen, leidt dit onvermijdelijk tot een verlies van geloofwaardigheid.