Met oog op de steeds als tijdelijk geduide opvang van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) op het in het Borrebos gelegen voormalige kazerneterrein van de marechaussee is 30 september 2024 een belangrijke datum. Dan moeten er immers definitieve afspraken op tafel liggen met tussen het COA en de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) gemaakte afspraken over verlenging van de huidige opvang van asielzoekers op de in het Borrebos gelegen locatie.
In dezen hebben de besturen van de gemeente Baarn en provincie Utrecht, het COA en de MBEG afgelopen juni in een protocol onder andere dit vastgelegd: “Het COA onderzoekt de haalbaarheid of koop of een langjarige huurovereenkomst van het Marechausseeterrein inclusief de benodigde bouwkundige en technische aanpassingen (verduurzaming daaronder begrepen) dan wel de herontwikkelingen van de daarop door het COA te gebruiken gebouwen, andere werken en voorzieningen mogelijk is en doet vóór of uiterlijk 30 september 2024 schriftelijk een Paleis Soestdijk bij voorkeur in één keer conveniërend definitief en (on)voorwaardelijk voorstel voor koop of langdurige huur van het Marechausseeterrein (incl. de dienstwoningen) aan Paleis Soestdijk uiterlijk 30 september 2024.” In het protocol is verder vastgelegd dat indien er geen definitieve afspraken tot stand zijn gekomen tussen COA en Paleis Soestdijk de huidige huurovereenkomst op 31 december 2024 zal worden beëindigd en dat het COA de locatie moet ontruimen.
Momenteel worden er ‘tijdelijk’ 90 amv’s opgevangen op het voormalige kazerneterrein dat ligt binnen het landelijk gebied van Baarn. De nieuwe overeenkomst moet gaan gelden voor 152 asielzoekers. Behoud het Borrebos is tegen het langer gebruik van de locatie als AZC. Dit standpunt wordt niet ingegeven door negatieve nimby-achtige onderbuikgevoelens, maar vloeit louter en alleen voort uit onze doelstelling de natuurbelangen op en rond het landgoed Paleis Soestdijk te beschermen. Daarbij komt dat naar onze stellige overtuiging het permanente gebruik van het kazerneterrein als AZC voor een dergelijke grote groep asielzoekers plus ondersteunende diensten zich laat aanzien als een grootschalige vorm van verstedelijking en dat is op basis van de Omgevingsverordening van de Provincie Utrecht simpelweg niet toegestaan. (Lees hier onze argumenten het uitgebreide verhaal)
Het door de opstellers van het protocol aangevoerde argument dat de opbrengst van de verkoop dan wel langdurige verhuur van het voormalige kazerneterrein nodig is om het Landgoed Paleis Soestdijk te kunnen restaureren en exploiteren is ons inziens niet valide. Ons inziens biedt de lage prijs van 1.7 miljoen euro waarmee de MBEG het complete landgoed Paleis Soestdijk na een dubieus verlopen verkoopprocedure in 2017 verwierf gelet op de werkelijke marktwaarde van het landgoed voldoende ruimte voor de projectontwikkelaar om over te gaan tot passend grootschalig onderhoud. Zeker ook nu besloten is niet over te gaan tot het uitrollen van het plan Made by Holland en het accent komt te liggen op verhuur, tentoonstellingen en het organiseren van evenementen is dat het geval.
Als er aanstaande 1 oktober sprake is van een overeenkomst zoals voorgesteld in het protocol voor het verlengen van de opvang van asielzoekers op het voormalige kazerneterrein dan zal Behoud het Borrebos niet schromen daartegen gerechtelijke stappen te ondernemen. Wij houden u op de hoogte.