De koerier van Paleis Soestdijk zet het in zijn editie van 24 juli de nieuwe paleisplannen van de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) nog maar eens op een rijtje (zie onderaan dit bericht). Daarbij plaatst de redactie van de Baarnsche Courant geen enkel punt van kritiek bij de koerswijziging die door de projectontwikkelaar is ingezet. Sloot diens oorspronkelijke plan Made by Holland naadloos aan bij de door de Ronde Tafel Paleis Soestdijk van VVD-coryfee Sybilla Dekker opgestelde voorwaarden, met het nieuwe plan zou de MBEG geen schijn van kans hebben gemaakt. De nieuwe koers die de projectontwikkelaar heeft ingeslagen bewijst de stelling dat een brutaal mens de halve wereld heeft. In tegenstelling tot de media én politiek houdt Behoud het Borrebos zich niet stil en zal zij haar vingers op de zere plekken blijven leggen. Vandaar het vervolg van dit bericht.
Stelt u zich eens voor dat in 2015 bij de start van de verkoopprocedure van het Landgoed Paleis Soestdijk niet al op voorhand vaststond dat de MBEG de nieuwe paleiseigenaar moest worden. En stel dat de projectontwikkelaar destijds een plan had ingediend voor de exploitatie van het binnen het Natuurnetwerk Nederland gelegen landgoed als één groot evenemententerrein met als jaarlijks hoogtepunt zomerse popconcerten in de voortuin van het paleis. Wat als de projectontwikkelaar toen ook had aangegeven dat naast het organiseren van besloten bedrijfsfeesten zijn grootste inkomstenbron een asielzoekerscentrum op het voormalige kazerneterrein van de Koninklijke Marechaussee zou zijn met daar bovenop als noodzakelijke bonus de optie daar ook 50 woningen te bouwen. Om uw fantasie nog iets meer de vrije loop te laten, stelt u zich bij dit alles voor dat alle in het oorspronkelijke plan Made by Holland opgenomen grootspraak over de toekomst van Paleis Soestdijk – ‘s werelds energiezuinigste paleis waar als een soort permanente wereldtentoonstelling in het klein de wereld getoond zou worden waar Nederland trots op is – in 2015 zou hebben ontbroken. Behoud het Borrebos geeft u op een briefje dat zo’n plan al in de eerste fase van de verkooptender als volkomen kansloos door Sybilla Dekkers beoordelingscommissie terzijde zou zijn geschoven.
Ondertussen is de hierboven beschreven stel-dat-situatie de realiteit van nu voor het landgoed dat de MBEG zeven jaar geleden voor het zelfbedachte schijnbedrag van 1.7 miljoen euro in bezit kreeg. Zoals bekend weigert de Staat krampachtig de in 2017 in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf getaxeerde marktwaarde van het complete landgoed bekend te maken. De hoogte daarvan zou de door de projectontwikkelaar gewenste exploitatie van het voormalige kazerneterrein in een compleet ander daglicht kunnen stellen. Zeker nu ook afscheid is genomen van het plan Made by Holland. Tegen de weigering van de Staat de marktwaarde van het landgoed vrij te geven is een procedure aangespannen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Behoud het Borrebos kijkt met belangstelling uit naar het oordeel van de hoogste bestuursrechter van ons land. We zijn vooral nieuwsgierig naar hoe het betwiste argument van het Rijksvastgoedbedrijf, dat met het vrijgeven van die marktwaarde de complete taxatiesystematiek die de Staat in dit soort gevallen hanteert zou worden prijsgegeven, wordt beoordeeld door de Raad van State.
Dat het door het Rijksvastgoedbedrijf en de gemeente Baarn gedragen besluit van de MBEG afscheid te nemen van het plan Made by Holland totaal geen kritiek ontmoet in de media en de (landelijke) politiek zal Behoud het Borrebos er niet van weerhouden alle juridische middelen in te zetten tegen de door de MBEG gewenste exploitatie van het Borrebos.