Woensdagavond 25 september 2024 bespreekt de Baarnse gemeenteraad onder voorzitterschap van CDA-fractievoorzitter Rik van Hardeveld een in een document vastgelegde reflectie op haar rol in het proces Landgoed Paleis Soestdijk. Als oud-gemeenteraadslid en nauw betrokken bij de totstandkoming van het bestemmingsplan hecht ik geen enkele waarde aan de kolen en geit sparende terugblik. Kom niet aanzetten met het verwijt dat het gemakkelijk roepen is vanaf de zijlijn. Wat graag had ik in juni deelgenomen aan de reflectiebijeenkomst.
De gemeenteraad verkeert al jarenlang in een bubbel. Daarin geldt de lijfspreuk ‘Vriendelijk zijn voor elkaar!’ Tijdens het Soestdijk-proces werd binnenraads tegengeluid dan ook steevast afgedaan als negativisme. Weliswaar zijn insprekers steeds vriendelijk aangehoord, maar daar bleef het bij. Feitelijk erkent de raad dit laatste. In het evaluatiedocument staat immers te lezen: “Enkele raadsleden gaven aan dat het ook lastig was soms om ieders inbreng vanuit de insprekers serieus te nemen, dat had te maken met het gevoel van dubbelingen/ herhalingen en soms ook met het gevoel van het opkomen voor een beperkt deelbelang, van eenzijdigheid.” Alles bij elkaar genomen ben ik van oordeel dat verdere kritiek op het reflectiedocument verspilde moeite is.
Over de CDA-fractievoorzitter wil ik nog wel wat kwijt. Zonder overdrijving staat hij model voor de wijze waarop de gemeenteraad zich in meerderheid heeft laten inpakken door het span College van B&W-MeyerBergman Erfgoed Groep. Daarbij is hij een groot voorstander van de zomerse pop-concerten in de voortuin van Paleis Soestdijk, waar hij zich regelmatig mengt onder het publiek. De Royal Park Live-evenementen in de paleistuin gaan niet zelden gepaard met forse geluidsexplosies. Dat de fauna op het landgoed dat deel uitmaakt van het Natuurnetwerk Nederland daar hinder van ondervindt is evident. Ook inwoners van Baarn en Soest storen zich niet zelden aan de geluidsoverlast die reikt tot ver buiten de grenzen van het landgoed. Klagers worden door voorstanders van Royal Park Live weggezet als azijnpissers die anderen plezier willen ontzeggen.
Hypocrisie
Dezer dagen vindt in Amersfoort het tweedaagse festival Into the Woods plaats: “Into the woods is het multi-genre elektronische muziekfestival in Aamersfoort waar techno en waanzinnig kunstinstallaties samenkomen. Het schors kraakt, de wortels schieten dieper de grond in, de bomen zoeken meer houvast om nog steviger in de grond staan. Het bos ontwaakt en maakt zich klaar voor jullie!”
Het is niet verwonderlijk dat ook dit festival gepaard gaat met forse geluidsbelastingen. Die weten via het poldergebied tussen Amersfoort en de Eem ook de bebouwde kom te bereiken. Is het geen gotspe dat juist de heer Van Hardeveld via het mediaplatform X hier zijn beklag over doet? Hier past maar één woord: hypocrisie.
Kees Koudstaal
Zie ook: Lees en oordeel